Lze na energiích opravdu ušetřit?

photo14i.jpg

Obyvatelé bytů v bytových domech se často stávají terčem podomních obchodníků. Důvod je prostý. Obchodník nemusí cestovat od domu k domu. Stačí mu pouze dorazit ke společnému vchodu a postupně zkoušet jeden zvonek za druhým. V posledních letech se k prodejcům zázračných vysavačů a pánví přidali obchodníci s energií. Často slibují obrovské úspory na dodávkách elektřiny i plynu. Otázkou však zůstává, jak je to s těmi úsporami doopravdy?

(dokument ve formátu pdf stáhnete zde)

photo9t.jpg

Liberalizace trhu s energiemi umožnila vstup nových dodavatelů a podpořila tak zdravé konkurenční prostředí. Stávající majoritní dodavatelé si už nemohou být jisti stálým přísunem odběratelů. Musejí o ně bojovat. A tento boj probíhá na poli cen a kvality služeb. Krásným příkladem z poslední doby je společnost RWE, která svým zákazníkům nabídla více než desetiprocentní úsporu na odběru plynu, pokud u ní i nadále zůstanou. Tato nabídka však byla podmíněna podpisem dodatku smlouvy.

Noví dodavatelé mnohdy využívají mnohem záludnějších taktik. Jejich smlouvy často obsahují různé skryté poplatky a pokuty za odstoupení. Pro běžného odběratele je potom poměrně složité si ze široké nabídky vybrat takového dodavatele, se kterým opravdu ušetří.

Této situace si je velmi dobře vědoma poradenská společnost Optimal-Energy.cz, a.s. a proto se s ní rozhodla něco udělat. Postupným vzděláváním široké veřejnosti o problematice energetického trhu, podáváním hromadných stížností k energetickému regulačnímu úřadu a spoluprací s ověřenými dodavateli již několik let bojuje proti nečestným a neetickým praktikám některých subjektů.

Činnost společnosti Optimal-Energy.cz, a.s. spočívá také v aktivním přispívání na trh novými produkty. Jedním z posledních počinů je projekt Družstevník, který vznikl ve spolupráci s velkými bytovými družstvy. Jedná se o tzv. rámcovou smlouvu dodávek elektrické energie a plynu pro družstva (společné prostory) i jejich členy (SVJ i jednotlivé domácnosti). Vzhledem ke skutečnosti, že společné prostory i byty v družstvu mají velmi podobný charakter odběru a dále díky sdružení více družstev s desítkami tisíc odběrných míst do jednoho celku se podařilo vysoutěžit produkt s absolutně nejnižší cenou na trhu. Vítězným dodavatelem se stala Pražská Plynárenská, a.s. a to nejen díky výborné ceně ale i díky dodatečným službám vycházejícím vstříc specifickým požadavkům bytových družstev. První místo na trhu si produkt uchovává i po nedávném slevnění majoritních dodavatelů na příští dva roky (E.ON Trend 24 –12% a ČEZ FIX –20% viz. grafy níže).

photo10t.jpg

Během krátké doby od spuštění projektu se do něj zapojilo více než 10 velkých i menších subjektů (bytová družstva především na východě ČR s celkovým součtem více než 50 000 domácností). Z důvodů stále častějších změn na trhu energií je nejnižší cena vůči majoritním dodavatelů dokonce garantována po dobu minimálně dvou let. Současně projekt poskytuje trvalý servis a je navázán na další služby, které dokážou v oblasti energií ušetřit významné částky (například optimalizace distribučních sazeb 1× ročně dle reálné spotřeby, přepisy majitelů OPM nebo kontrola odběrů s nulovými spotřebami).

Protože je projekt Družstevník nabízen pouze bytům či bytovým domům ve správě daného bytového družstva, nikde jinde se jednotlivé SVJ a domácnosti k této nabídce nemohou dostat. photo11t.jpg Pokud Vás projekt Družstevník zajímá a chtěli byste získat srovnání s vaším současným řešením odběru energií, využijte kontakt uvedený níže:

Ing. Lukáš Mikyska
Product manager

tel: +420 604 359 591
tel: +420 777 170 687
email: lukas.mikyska@optimal-energy.cz

Špitálka 37, 602 00 Brno
www.optimal-energy.cz

photo12a.jpg
photo13a.jpg